Huisregels

Deze huisregels zijn opgesteld om duidelijkheid te bieden over de wederzijdse rechten en plichten van ouder(s) en gastouder. Ze vormen een aanvulling op de overeenkomst van opdracht tussen beide partijen en zijn leidend binnen de opvangsituatie. Alle ouder(s)/verzorger(s) dienen van deze regels op de hoogte te zijn. Bij wijzigingen word je hierover tijdig geïnformeerd.

 

’t Kleine Huis gastouderopvang biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. De opvang is kleinschalig en vindt plaats in een huiselijke, veilige en gestructureerde omgeving. ’t Kleine Huis is aangesloten bij gastouderbureau Zorg voor mijn kind te Venray. Informatie over de pedagogische visie (de 4 V’s), het werkplan en de actuele tarieven van het gastouderbureau is te vinden op hun website: https://zorgvoormijnkind.nl

 

’t Kleine huis gastouderopvang is opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang. Dit betekent dat je recht hebt op kinderopvangtoeslag.

LRK-nummer is 262411969

OPENINGSTIJDEN 

De standaard openingstijden van ’t Kleine huis gastouderopvang zijn:

  ♡     Maandag: 7:30u-17:30u

  ♡     Donderdag: 7:30u-17:30u

  ♡     Vrijdag: 7:30u-17:30u

 

Wordt je kind eerder gebracht dan 07.30 uur of later opgehaald dan 17.30 uur? Dan worden deze extra uren in rekening gebracht, per kwartier (afgerond naar boven), vermeerderd met één extra uur.

 

Er geldt een minimale afname van 10 uur per dag, en minimaal 1 vaste dag per week. Dit draagt bij aan rust, regelmaat en een stabiele groepssamenstelling. Naast het uurtarief van de gastouder worden er bureaukosten in rekening gebracht door het gastouderbureau waarbij jij als ouder bent aangesloten. Deze kosten zijn vastgelegd in de Wet Kinderopvang.

 

Waar zorgt ‘t Kleine huis gastouderopvang WEL voor:

♡  Broodmaaltijd

♡  Drinken (melk, roosvicee, thee, water)

♡  Fruit

♡  Tussendoortjes

♡  Slaapzak

♡  Luierdoekjes

  Zonnebrandcrème en billen crème (zo nodig)

♡  Knutsel- en spelmateriaal

♡  Buitenspeelpakken

 

Waar zorgt ’t Kleine huis gastouderopvang NIET  voor:

♡  Ontbijt

♡  Speciale (dieet)wensen omtrent voeding

♡  Luiers of luierbroekjes bij zindelijkheidstraining

♡  Flesvoeding

♡  Groentehapjes voor baby

♡  Paracetamol (altijd alleen in overleg en middels medicatieformulier)

 

WAT BRENGT U MEE

♡  Reserve kleding

♡  Luiers

♡  Borstvoeding gekoeld in een koeltas

♡  Flesvoeding (graag altijd een extra voeding voor nood)

♡  Fles

♡  Eigen drinkbeker

♡  Eigen speen en knuffel

♡  Groentehapje

♡  Speciale voeding bij allergie en of speciale (dieet)wensen

♡  In de zomer zwemkleding, zwemluiers (2 stuks)

♡  Bij slecht weer regenlaarzen

♡  Sloffen

 

Erg fijn als alles voorzien is van de naam van uw kind.

VAKANTIES EN VRIJE DAGEN

Vakantie- en verlofdagen van de gastouder worden ruim van tevoren gecommuniceerd, zodat je als ouder voldoende tijd hebt om alternatieve opvang te regelen.

 

Medische afspraken en overige verplichtingen van de gastouder worden zoveel mogelijk buiten de opvangdagen gepland. Als dit niet mogelijk blijkt, word je hierover direct geïnformeerd. Voor deze dagdelen worden dan geen opvanguren berekend.

 

’t Kleine huis gastouderopvang zal ivm vakanties in 2025 gesloten zijn op:

  • Maandag 3 maart (carnaval)
  • 14 juni t/m 29 juni (voorjaarsvakantie)
  • 16 augustus t/m 31 augustus (zomervakantie)
  • 11 oktober t/m 19 oktober (herfstvakantie)
  • 29 december ’25  tot en met 4 januari ’26 (kerstvakantie) 

 

Op nationale feestdagen is ’t Kleine huis gastouderopvang gesloten. Deze uren zullen dan ook NIET gefactureerd worden..

De Nationale Feestdagen voor 2025 zijn:

  • Nieuwjaarsdag (woensdag 1 januari)
  • 2e Paasdag (maandag 21 april)
  • Koningsdag (zaterdag 26 april)
  • Bevrijdingsdag (maandag 5 mei)
  • Hemelvaartsdag (donderdag 29 mei)
  • 2e Pinksterdag (maandag 9 juni)
  • 2e Kerstdag ( vrijdag 26 december)

 

Graag vrije dagen en vakanties zo snel mogelijk via de app of mail doorgeven.

WEN-UREN

Een kind dat nieuw is op de opvang kan, als de bezetting het toelaat, gebruikmaken van wenmomenten. Een wenmoment duurt maximaal 2 tot 3 uur. Het is prettig als er tijdens dit moment gelegenheid is voor een slaapje en/of voeding, zeker bij baby’s. Tijdens de wenuren is het belangrijk dat je telefonisch bereikbaar bent.

*In het geval van een spoedplaatsing waarbij er geen tijd meer is voor een wenmoment, komt deze te vervallen.

 

HALEN EN BRENGEN

Kinderen kunnen worden gebracht tussen 07.30 uur en 08.50 uur. Om 09.00 uur starten we gezamenlijk de dag.

Graag hoor ik het tijdig als je onverwachts later bent dan 08.50 uur.

 

Wordt je kind door iemand anders opgehaald? Geef dit dan vooraf door. In dat geval vraag ik om een foto van de betreffende persoon. Is dit niet vooraf gemeld, dan neem ik altijd eerst contact met je op vóórdat het kind meegegeven wordt.

ZIEKTE / AFWEZIGHEID

Bij ziekte, afwezigheid of vakantie van je kind worden de overeengekomen opvanguren volledig (100%) doorberekend. Dit geldt ook voor extra opvangdagen die vooraf zijn afgesproken maar later alsnog worden afgezegd.

 

Als je kind ziek is of je twijfelt over het welzijn, neem dan vóór 09.00 uur contact met me op. Dit in verband met de dagstart en het kunnen beoordelen of opvang mogelijk is. Kinderen mogen niet naar de opvang worden gebracht wanneer zij koorts hebben of een zetpil toegediend hebben gekregen.

 

Wordt je kind ziek tijdens de opvang, dan neem ik direct contact met je op. Als je kind koorts heeft (38,0°C of hoger), zich duidelijk niet fit voelt, er sprake is van besmettingsgevaar of als een artsbezoek noodzakelijk is, moet je kind binnen 60 minuten worden opgehaald. Krentenbaard, waterpokken, schurft en erge diarree vallen onder besmettelijke ziekte. Ook als er geen koorts is en het kind zich verder goed voelt, is opvang bij deze aandoeningen niet mogelijk. Dit is nodig om de gezondheid, veiligheid en hygiëne van alle kinderen in de opvang te kunnen blijven waarborgen. Zodra de klachten onder controle zijn. De diarree gestopt is, de blaasjes bij krentenbaard minimaal 48 uur behandeld worden met antibiotische zalf, bij waterpokken de blaasjes volledig ingedroogd zijn en dat de behandeling van schurft minimaal 48 uur geleden is gestart, kan ik het kind weer opvangen.

 

Omdat ’t Kleine huis ook plek heeft voor zorg intensive kinderen, houden we in het ziektebeleid hiermee rekening. Deze kinderen kunnen erg vatbaar zijn voor heersende virussen. Daarom hanteer ik aanvullend het beleid dat een kind dat ziek is geweest pas weer welkom is wanneer het minimaal 24 uur klachtenvrij is. Ik reken hiervoor op je begrip

 

Mocht ik zelf ziek zijn, dan geef ik dit zo spoedig mogelijk door. Wanneer dit tijdens een opvangdag gebeurt en ik de opvang niet kan voortzetten, moet het kind zo snel mogelijk worden opgehaald. Deze uren worden uiteraard niet in rekening gebracht.

 

Als medicatie nodig is, dient altijd een medicatieformulier ingevuld te worden. Ouders blijven zelf verantwoordelijk voor de toediening. Nieuwe medicatie wordt niet voor het eerst door mij gegeven, vanwege mogelijke allergische reacties. Medicatie moet worden meegegeven in de originele verpakking, met bijsluiter.

 

VACCINEREN

Bij ’t Kleine Huis worden uitsluitend kinderen opgevangen die deelnemen aan het landelijke vaccinatieprogramma (RIVM). Deze keuze is gemaakt om de veiligheid, gezondheid en hygiëne binnen de opvang te kunnen waarborgen voor alle kinderen.

DADGINDELING

Geen dag is hetzelfde bij ’t Kleine Huis, maar er is wel een duidelijke structuur. Die voorspelbaarheid geeft kinderen houvast en een gevoel van veiligheid. Binnen die vaste momenten is er voldoende ruimte voor spontane activiteiten en het inspelen op de behoefte van het kind. Het doel is om elke dag naar buiten te gaan, het liefst meerdere keren. Dit is afhankelijk van de leeftijden en slaapmomenten van de kinderen. Een gemiddelde dag ziet er ongeveer zo uit:

 

DAGSTART

07.30 – 08.50 uur | Binnenkomst en overdracht
De kinderen worden gebracht. Er is tijd voor een rustige overdracht en afscheid. De kinderen kunnen vrij spelen.

 

TAFELMOMENT

09.00 uur | Start van de dag
We zitten gezamenlijk aan tafel. We zingen het “goedemorgen-liedje”, begroeten elkaar, benoemen de dag en zingen en dansen. Daarna eten we fruit en drinken we wat.

 

SPELEN/ACTIVITEIT

Na tafel | Vrij spel / activiteit
De kinderen spelen vrij, knutselen, bouwen, bakken of spelen buiten. Jongere kinderen doen eventueel een ochtendslaapje.

 

RUSTMOMENT

11.45 uur | Lunch en rustmoment
We dekken samen de tafel en eten een broodmaaltijd. Daarna volgt een rustmoment. Kinderen die slapen gaan naar bed. De overige kinderen kijken kort een filmpje, lezen een boekje, puzzelen of doen een rustige activiteit.

 

TAFELMOMENT

Na het rustmoment | Tafelmoment
We eten nog iets kleins (groente/fruit of koekje) met drinken.

 

SPELEN/ACTIVITEIT

Middag | Spelen of activiteit
Er is ruimte voor vrij spel of een activiteit binnen of buiten, afhankelijk van de groep en behoeften.

 

EINDE VAN DE DAG

Einde van de dag | Ophalen en overdracht
Tussen 16.30 en 17.30 uur worden de kinderen opgehaald. Er is ruimte voor overdracht. Aandacht en rust blijven hierbij belangrijk.

 

Bovenstaande dagindeling is een richtlijn. Waar mogelijk houd ik rekening met de thuissituatie en de individuele behoeften van het kind.

TRAKTEREN EN VERJAARDAGEN

Een verjaardag is natuurlijk een bijzonder moment, ook op de opvang. Als je kind jarig is, mag het een traktatie meenemen. We vieren dit samen op een feestelijke en passende manier. Tijdens het verjaardagsmoment maak ik enkele foto's, zodat je hier later van kunt meegenieten.

 

TV KIJKEN

Er is GEEN televisie aanwezig bij ’t Kleine Huis. Er wordt dan ook nauwelijks of geen gebruik gemaakt van beeldschermen of andere media. Afhankelijk van de groepssamenstelling en de behoefte van de kinderen kan het in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat er via een laptop kort een filmpje wordt gekeken, bijvoorbeeld na de lunch of op een ander geschikt rustmoment. Dit wordt uitsluitend gedaan om een moment van ontspanning te creëren. Er worden uitsluitend rustige, kindvriendelijke filmpjes getoond, zoals bijvoorbeeld Bumba, Tik TakJuf Roos of korte verhaaltjes van Dikkie Dik.

 

OPVANG BABY'S

Per dag vang ik maximaal twee baby’s op. Voor baby’s volg ik zoveel mogelijk het ritme dat ze thuis gewend zijn. Voedingsmomenten worden afgestemd op hun eigen schema en ook het slaapritme wordt zoveel mogelijk gevolgd. Tussen het voeden en slapen door is er ruimte voor spel en contact. Baby’s worden ook gestimuleerd om zelfstandig te spelen. Er is een box aanwezig en het aangeboden speelgoed sluit aan bij de ontwikkelingsfase van het kind.

 

SLAPEN

Er zijn twee aparte, goed geventileerde slaapkamers met op elke kamer een duobedje. Er is 1 slaapkamer voor kinderen die 2 of meer slaapmomenten hebben op een dag. En er is 1 slaapkamer voor kinderen die nog 1 slaapmoment hebben op een dag. Ieder kind slaapt in een eigen, vertrouwd bedje met schoon beddengoed. Als je kind gebruikmaakt van een slaapzak, zorgt 't kleine huis daarvoor. 

CONTACT MET OUDERS

Rust en regelmaat zijn belangrijk voor de sfeer binnen de opvang. Daarom vraag ik om het brengen en halen zoveel mogelijk op de afgesproken tijden te doen. Beperk het aantal verschillende personen dat het kind ophaalt zoveel mogelijk. Zo blijft de rust voor de groep behouden.

 

Bij het halen en brengen vindt een korte overdracht plaats. Heb je behoefte aan een uitgebreider gesprek? Laat het dan gerust weten, dan plannen we een moment in. Dit kan ook telefonisch. Gedurende de dag probeer ik tijdens het rustmoment al een deel van de overdracht via de app te versturen. Ouders ervaren het als prettig om tussendoor een update te ontvangen.

 

Vragen hoe het met je kind gaat? Dat mag natuurlijk altijd. Het handigst is om hiervoor WhatsApp te gebruiken.

HYGIENE EN VEILIGHEID

Om de opvangomgeving zo schoon mogelijk te houden, doen de kinderen bij binnenkomst hun schoenen uit. Er is een schoenenkastje aanwezig. Kinderen lopen binnen op slofjes (zelf meegeven), sokken of blote voeten.

 

Na de lunch en aan het eind van de dag wordt de opvangruimte dagelijks schoongemaakt (stoffen, stofzuigen en dweilen). In periodes waarin virussen circuleren wordt er extra tussentijds gereinigd, eventueel met desinfecterende middelen. Tijdens rustmomenten wordt er zoveel mogelijk geventileerd door middel van open ramen of deuren.

 

Het is mogelijk dat er medische zuurstof aanwezig is, vanwege de opvang van een zorgintensief kindje. In dat geval wordt extra gelet op ventilatie. Roken en open vuur zijn binnen én buiten de opvanglocatie niet toegestaan.

 

Jaarlijks wordt er een risico-inventarisatie uitgevoerd door het gastouderbureau, waarbij gelet wordt op veiligheid in en om de opvanglocatie. Dit rapport is in te zien via het online portaal van het gastouderbureau. Daarnaast voert de GGD onaangekondigde inspecties uit. Ook deze rapporten zijn op verzoek in te zien. ’t Kleine Huis werkt volgens een eigen veiligheids- en gezondheidsbeleid

AANSPRAKELIJKHEID                  

’t Kleine Huis is niet aansprakelijk voor beschadiging of vermissing van persoonlijke eigendommen die kinderen meekrijgen naar de opvang. Het is dan ook verstandig om speelgoed thuis te laten — er is voldoende geschikt materiaal aanwezig op de opvang.

 

Ouders zijn verplicht om een WA-verzekering te hebben. Eventuele schade veroorzaakt door het kind tijdens de opvang is altijd de verantwoordelijkheid van de ouder(s). ’t Kleine Huis beschikt over een zakelijke WA-verzekering.

 

PRIVACY / SOCIAL MEDIA

Tijdens de opvang worden regelmatig foto's en filmpjes gemaakt. Als er beeldmateriaal wordt gebruikt voor internet of social media, worden de kinderen, waar nodig is, onherkenbaar gemaakt of gefotografeerd zonder dat zij in de camera kijken. Alleen wanneer het om een specifieke foto gaat waarop je kind herkenbaar in beeld is, vraag ik vooraf schriftelijk toestemming.

 

Tijdens het koppelgesprek wordt het privacybeleid besproken en worden de bijbehorende toestemmingsformulieren doorgenomen.

 

BETALINGSVERPLICHTING

Aan het einde van de maand ontvang je het urenoverzicht van de afgelopen periode. Ik verzoek je vriendelijk om ervoor te zorgen dat de betaling uiterlijk op de 7e dag van de volgende maand is voldaan. Wanneer de betaling uitblijft, ontvang je een herinnering. Wordt hier geen gehoor aan gegeven en blijft betaling alsnog uit, dan wordt de opvang tijdelijk stopgezet totdat de openstaande betaling volledig is voldaan. De opvanguren waarin het kind afwezig is tijdens deze periode, worden wel in rekening gebracht. Eventuele extra kosten die voortkomen uit het niet nakomen van de betalingsverplichting worden eveneens aan jou doorbelast.

PROEFTIJD

Er geldt een proeftijd van 1 maand. Binnen deze periode kunnen beide partijen op elk gewenst moment besluiten om de opvang te beëindigen. Hierbij geldt geen opzegtermijn.

 

OPZEGGEN

Voor het beëindigen van de opvang geldt een opzegtermijn van één maand. Opzegging dient schriftelijk te gebeuren en rechtstreeks bij mij als gastouder te worden ingediend. Wil je iets wijzigen in de afgesproken opvangdagen? Geef dit dan minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk aan mij door.

 

WIJZIGINGEN

Als er wijzigingen zijn in het uurtarief of in de huisregels voor het nieuwe kalenderjaar, ontvang je hierover uiterlijk op 1 november bericht.

Indien je niet akkoord gaat met de tarief- of beleidswijziging, blijft de opzegtermijn van één maand van kracht, tegen het oude tarief.

 

Als je besluit de aangepaste huisregels of tarieven niet te ondertekenen, kan dit leiden tot beëindiging van de opvangovereenkomst, volgens de geldende afspraken.

 

OVERIGE

Voor situaties die niet expliciet zijn genoemd in deze huisregels geldt dat er per geval naar een passende oplossing wordt gezocht. Waar nodig neem ik contact met je op om dit te bespreken. De huisregels worden regelmatig geëvalueerd en waar nodig aangepast. Bij belangrijke wijzigingen worden ouders schriftelijk op de hoogte gesteld. Elk nieuw kalenderjaar ontvangen ouders de geactualiseerde versie.