Visie

IEDER KIND IS ANDERS, IEDER KIND IS BIJZONDER, IEDER KIND IS UNIEK!

 

’t Kleine Huis gastouderopvang is een kleinschalige, professionele opvang met een huiselijke sfeer voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Bij ’t Kleine Huis staat mijn visie VOLGT centraal: het bieden van een veilige, betrouwbare en stimulerende omgeving, waarin elk kind zich gezien en gewaardeerd voelt. Want ieder kind is anders, bijzonder en UNIEK. Kinderen voelen zich prettig en thuis bij ’t Kleine Huis, waardoor zij zichzelf durven zijn en vol vertrouwen, op hun eigen tempo, de wereld kunnen ontdekken. Zo doen ze spelenderwijs ervaringen op en ontwikkelen ze zich tot zelfstandige en sociale kinderen.

 

  • V - VERTROUWEN: Bij ’t kleine huis bouw ik een speciale band op met het kind en bied ik een veilige ruimte waarin elk kind zich vrij voelt om zijn gedachten en gevoelens te delen. Ik neem de tijd en geef aandacht om het kind goed te leren kennen en te begrijpen. De sterke band zorgt voor een gevoel van vertrouwen, veiligheid en geborgenheid

 

  • O - OVERGANG: Bij ’t Kleine huis bied ik ouder en kind de ruimte om rustig afscheid te nemen. Ik geef het kind troost en een warme knuffel, zodat de overgang van thuis naar de gastouder zo soepel mogelijk verloopt ♡

 

  • L - LUISTEREN: Bij ’t Kleine huis is er aandacht voor alle emoties. Boosheid en verdriet horen erbij: kinderen mogen hun gevoelens tonen. Ik ben er om te helpen wanneer een kind verdrietig of boos is. Ik bied een troostende schouder, luisterend oor en begeleid het kind in het uiten en begrijpen van zijn emoties ♡

 

  • G - GEMAK: Bij ’t Kleine huis  heerst een warme en gestructureerde sfeer. Ik zorg voor een gezellige en overzichtelijke omgeving waarin kinderen zich op hun gemak voelen. Een vast dagritme en duidelijke routines geven kinderen houvast en creëren een gevoel van  veiligheid ♡ 

 

  • T - TROTS: Bij ’t Kleine huis staat spelenderwijs leren centraal. Of het nu gaat om puzzels, spelletjes of rollenspellen, ik stimuleer de ontwikkeling van het kind en breng plezier in het leerproces. Door aan te moedigen en complimenten te geven, vergroot ik het gevoel van gevoelens van trots en eigenwaarde van ieder kind ♡

 

Marianne Riksen-Walraven beschreef vier pedagogische basisdoelen die van groot belang zijn voor de ontwikkeling van het kind. Deze vier competenties worden in dit pedagogisch werkplan verder toegelicht en beschreven, evenals de manier waarop hier dagelijks mee wordt gewerkt.

 

Deze vier competenties kun je vertalen naar de volgende vragen:

  • Heeft het kind het naar zijn zin?

  • Heeft het kind iets geleerd dat zinvol is voor hem of haar?

  • Heeft het kind met andere kinderen gespeeld?

  • Heeft het kind geleerd om op een sociale en respectvolle manier met anderen om te gaan?

*VOLGT

Is een uniek acroniem van 't Kleine huis gastouderopvang en mag alleen met toestemming worden gebruikt.

EMOTIONELE VEILIGHEID

Alles begint met emotionele veiligheid – de basis van waaruit een kind met vertrouwen durft te leren en zich te ontwikkelen. Om die basis te bieden en dat vertrouwen te creëren, is het voor mij als gastouder het belangrijkste uitgangspunt om een veilige, warme en liefdevolle omgeving te scheppen waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen. Dit gevoel van emotionele veiligheid draagt bij aan het welbevinden van het kind.

 

Welbevinden betekent: ‘je op je gemak voelen’ of ‘het naar je zin hebben’. Als een kind zich prettig en veilig voelt, zal het vol zelfvertrouwen de omgeving verkennen, ervaringen opdoen en zich spelenderwijs ontwikkelen. Door het unieke karakter van gastouderopvang hebben de kinderen een eigen, vertrouwde groep met elke dag dezelfde gastouder, wat de emotionele veiligheid versterkt.

 

Bij ’t Kleine Huis gastouderopvang wordt er dagelijks tijd gemaakt voor persoonlijke aandacht voor ieder kind. Er wordt geïnvesteerd in het leren kennen van de persoonlijkheid én de interesses van het kind. Dit gebeurt bijvoorbeeld door mee te spelen met het kind tijdens vrije speeltijd, of door een activiteit één-op-één of in groepsverband te organiseren. Zo ontstaat er een vertrouwensband, en voelt het kind zich gezien, veilig en welkom. ♡

ONTWIKKELING VAN PERSOONLIJKE COMPETENTIES

Elk kind is anders, elk kind is uniek. Bij ’t Kleine Huis gastouderopvang krijgen kinderen alle ruimte om zichzelf te ontdekken en zich in hun eigen tempo te ontwikkelen. "Van proberen kun je leren" is een belangrijke gedachte die ik dagelijks in de praktijk breng. Kinderen mogen zélf ontdekken wat ze kunnen, wat nog moeilijk is, en vooral: wat hen nieuwsgierig maakt. Die natuurlijke drang tot onderzoeken, ontdekken en herhalen vormt de basis van hun groei.

 

Ik kijk met aandacht naar ieder kind: waar ligt hun interesse? Wat houdt hen bezig? Hoe pakken ze iets aan? Op basis daarvan bied ik materialen en activiteiten aan die passen bij hun ontwikkelingsfase én hun persoonlijke behoeften. De inrichting van de ruimte is uitnodigend en afgestemd op verschillende leeftijden en ontwikkelingsgebieden.

 

Binnen is er volop ruimte en speelgoed om zowel de grove als fijne motoriek te stimuleren. Kinderen kunnen bewegen, dansen, kruipen of rollen. Voor baby’s is er een box aanwezig, maar nog liever spelen we samen op de grond, met een rammelaar, een knuffeldoekje of ander aantrekkelijk materiaal. Voor peuters zijn er onder andere knutselmaterialen, puzzels, boekjes, bouwmateriaal en rollenspelletjes.

Buiten kunnen kinderen zich uitleven in de grote, veilige tuin met gras, fietsjes, een watertafel, zand en zelfs een trampoline. Binnen- en buitenspel lopen soms in elkaar over; Duplo mag gerust mee naar buiten. En ook de speeltuin vlakbij is een geliefde plek voor ontdekking en beweging.

 

Door dit alles worden kinderen op een speelse manier uitgedaagd en gestimuleerd in hun ontwikkeling. Ze leren torens bouwen, auto’s laten rijden, de pop aan- en uitkleden, knippen, plakken, verven en kleuren.

KINDEREN LEREN DOOR TE SPELEN - EN BIJ 'T KLEINE HUIS KRIJGEN ZE DAAR ALLE RUIMTE EN VERTROUWEN VOOR ♡

ONTWIKKELING VAN SOCIALE COMPETENTIES

Elk kind is anders, elk kind is uniek. Bij ’t Kleine Huis gastouderopvang krijgen kinderen de ruimte om zichzelf te zijn, maar leren ze ook hoe ze met anderen omgaan. Sociale ontwikkeling gebeurt niet vanzelf — die groeit stap voor stap, in kleine momenten van samen spelen, delen, wachten en elkaar helpen. “Van proberen kun je leren” geldt ook hier.

 

In het spel zie je hoe die sociale groei zich ontwikkelt: eerst speelt een kind graag alleen, daarna naast elkaar en uiteindelijk samen. Als gastouder begeleid ik die fases bewust. Ik bied kinderen een veilige plek waar ze op hun eigen manier mogen spelen, met respect voor hun tempo. Tegelijkertijd stimuleer ik samenspel: kinderen leren elkaar begrijpen, leren delen, samen oplossingen zoeken en ontdekken hoe fijn het is om iets samen te doen.

 

Bij ’t Kleine Huis maken we afspraken over wat wenselijk gedrag is. Kinderen leren dat we samen opruimen, elkaar kunnen helpen en vriendelijk met elkaar omgaan. We oefenen met beleefdheden zoals “hallo” en “tot ziens” zeggen, en voor de allerkleinsten begint dat met een vrolijk zwaaigebaar.

 

Ik creëer een warme sfeer waarin positief communiceren centraal staat. Als gastouder ben ik een voorbeeld voor de kinderen — hoe ik spreek, luister en omga met anderen, nemen zij als vanzelf over. In deze fijne, liefdevolle omgeving leren kinderen op een natuurlijke manier sociale vaardigheden waar ze hun hele leven profijt van hebben. ♡

OVERDRACHT VAN NORMEN EN WAARDEN

Bij ’t Kleine Huis gastouderopvang vinden we het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met de basis van samenleven: respect, verantwoordelijkheid en liefde voor elkaar. Normen en waarden zijn niet iets wat je een kind zomaar vertelt — ze worden vooral geleerd door voorbeeldgedrag, herhaling en geduldige uitleg.

 

In de warme, huiselijke sfeer van ’t Kleine Huis leren kinderen dat we samen spelen en samen delen. Dat betekent dat we het speelgoed met elkaar delen, maar ook dat afpakken niet mag. Voor jonge kinderen van 0 tot 4 jaar is dit nog volop in ontwikkeling. Daarom begeleid ik hen liefdevol in dit leerproces: als er een conflict ontstaat, leg ik rustig uit wat het effect van bepaald gedrag is, en hoe we het anders kunnen doen. We oefenen samen met sorry zeggen, een handje geven of een knuffel als iemand verdrietig is.

 

Kinderen leren bij ’t Kleine Huis om respectvol met elkaar om te gaan — ieder kind mag zijn wie hij of zij is. Er is ruimte om jezelf te zijn, te spelen zoals jij dat wilt, zonder oordeel of grapjes van anderen. Ook leren kinderen om zorgzaam om te gaan met materialen en de omgeving: we gooien niet met speelgoed, we laten alles netjes achter, zowel binnen als buiten.

 

Door deze dagelijkse, kleine momenten van uitleg en voorbeeld geven, bouwen kinderen stap voor stap aan een gevoel van zelfrespect en respect voor anderen. Zo dragen we samen bij aan een liefdevolle en veilige maatschappij — vanaf het allereerste begin. ♡

GEZONDE VOEDING

“Alles wat je aandacht geeft groeit”. Kinderen hebben goede bouwstenen nodig om te kunnen groeien.

 

 Groeien doen kinderen niet alleen in lengte en ontwikkeling, maar ook in gezondheid en gewoontes. Bij ’t Kleine huis gastouderopvang vinden we het belangrijk om kinderen van jongs af aan gezonde, verantwoorde voeding mee te geven als stevige bouwstenen voor hun groei.

 

Eten is bij ons meer dan alleen een praktisch moment. We maken er een rustpunt van in de dag, waarin we samen aan tafel zitten, aandacht hebben voor elkaar en genieten van wat we eten en drinken. Kinderen helpen – als ze dat leuk vinden – mee met het dekken van de tafel, kleine voorbereidingen en het afruimen. Zo maken we van samen eten een gezellig en leerzaam ritueel.

 

Er wordt gekozen voor gezonde, gevarieerde voeding met zo min mogelijk suiker en zout, en juist veel ruimte voor groente en fruit. Tussendoor krijgen de kinderen bijvoorbeeld fruit, een rijstwafel, maiswafel of een soepstengel en tijdens de lunch serveren we bruin brood met gezond beleg zoals 100% pindakaas, appelstroop, fruitspread, kipfilet. Te drinken is er water, thee of melk, en soms roosvicee vruchtenmix als verantwoord siroopalternatief.

 

Kinderen worden nooit gedwongen om te eten, maar ik moedig hen aan om nieuwe smaken te proberen en goed naar hun eigen hongergevoel te luisteren. Door kleine porties aan te bieden en kinderen zelf te laten kiezen van het gezonde aanbod, ontdekken ze stap voor stap hun eigen smaakvoorkeuren. Ik let erop dat er variatie blijft, zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen én leren om met plezier gezond te eten. ♡

"Alles wat je aandacht geeft groeit"